• Rasai kehangatan Perayaan Menyambut Hari Kemerdekaan Kali Ke-53 yang bakal berlangsung tidak lama lagi.
  • Nantikan persembahan artis-artis jemputan yang tidak asing lagi dan juga kemunculan semula kumpulan al-Wadi PMRAM.
  • Alamilah kemeriahan hari keluarga menerusi program KEKAL 2010. Berbagai aktiviti menarik bakal disajikan khas untuk anda.
  • Nikmati menu-menu hidangan teristimewa daripada Bazar KEKAL 2010. Sekali merasa, pastinya nak lagi.

Bicara kita - Bersama Ustaz Mohsin bin Bukhari

Bicara kita
Bersama Ustaz Mohsin bin Bukhari
Naib Mudir Madrasah al-Junaid (Singapura).
Bekas Aktivis PPMM


Ustaz Mohsin bin Bukhari merupakan Naib Mudir Madrasah al-Junaid,Singapura.Merupakan bekas mahasiswa mesir dan pernah terlibat dalam persatuan Persekutuan Pelajar Melayu Mesir (PPMM) atau sekarang dikenali sebagai Pesekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM).

Keterlibatan dalam PPMM.

Ditanya bagaimanakah keterlibatan dalam persatuan dalam masa yang sama mempunyai peranan sebagai mahasiswa,ustaz Mohsin menyatakan bahawa beliau pada mulanya tidak mempunyai gambaran tentang PPMM.

Zaqaziq kecundang di tangan Pahang dalam peringkat akhir pertandingan catur.

HAYYU ASYIR, 3 Ogos - Hari ini juga merupakan hari ketiga berlangsungnya KEKAL 2010. Suasana Dataran Hayyu Asyir semakin hari kelihatan semakin meriah dengan pelbagai aturcara program yang telah disusun. Ia diserikan lagi dengan pameran-pameran dari DPM, BKAN, unit-unit dalam PMRAM dan beberapa pihak luar. Pada waktu sama, banyak acara menarik yang disediakan untuk semua pengunjung yang hadir. Antaranya ialah catur yang merupakan antara permainan yang menguji minda setiap pemain dalam menyusun strategi. Walau bagaimanapun, sambutan daripada kontinjen-kontijen pada acara ini sangat menggalakkan.

Sementara itu, menurut urus setia acara tersebut yang lebih dikenali sebagai Ustaz Yusri, sebanyak 15 kontinjen telah terlibat mengambil bahagian dalam acara ini.

“Peserta-peserta yang menyertai telah mengikut syarat-syarat yang telah ditetapkan urusetia,” jawab beliau ketika ditanya krew kami mengenai komitmen yang diberikan oleh wakil kontinjen.

Tambah beliau lagi, mereka semua cekap dalam bermain catur, kerana catur merupakan salah satu permainan yang cukup menguji minda.

Di peringkat separuh akhir, berlaku perlawanan yang sengit antara kontijen Zaqaziq bertemu Dumyat dan Melaka bertemu Pahang. Walau bagaimanapun perlawanan berakhir dengan kontinjen Zaqaziq dan Pahang layak ke peringkat akhir. Kedua-dua kontijen tersebut telah berentap dan kontinjen Pahang berjaya merangkul gelaran juara manakala kontinjen Zaqaziq hanya menyandang tempat kedua.
Pihak penganjur juga turut mengucapkan tahniah dan syabas kepada pemenang bagi acara ini.

Pendebat Dan Pemantun Gamatkan Surau Siswa Rumah Pahang

HAYYU ASHIR, 2 Ogos - Bertempat di ruang Surau Siswa Rumah Pahang, acara dewan diteruskan untuk sesi kedua yang menyaksikan pertandingan Debat Ala Parlimen diadakan secara bergilir dengan acara berbalas Pantun. Para hakim dilihat begitu tertarik dengan kepelbagaian dan kreativiti pantun yang ditunjukkan para peserta yang begitu bersemangat.

Dalam masa yang sama, dua lagi acara yang dilangsungkan secara serentak di ruang Surau Siswi iaitu pertandingan Dam Aji dan Congkak. Semua kontinjen sekali lagi menunjukkan sokongan dengan menghantar wakil untuk menyertai setiap acara yang dipertandingkan. Walaupun masa sedikit berganjak, acara Dam Aji berjalan dengan lancar. Pertandingan yang memerlukan fokus dan ketajaman minda itu turut membuktikan keberanian beberapa peserta yang rata-rata kurang mahir.

Memetik kata-kata hakim Dam Aji, Ustazah Siti Nadiah Abd Mutallib, permainan yang dirasakan tidak relevan ini sepatutnya terus diadakan kerana baginya, walaupun permainan tersebut dikatakan agak mudah namun hakikatnya ia memerlukan pemikiran yang tajam dan kesabaran yang tinggi dalam mengatur strategi untuk memperoleh kemenangan.”

Serentak dengan itu, congkak yang merupakan permainan tradisional masyarakat Melayu juga dipertandingkan. Markah dikira dari segi bilangan buah yang paling banyak dalam masa yang diperuntukkan. Acara tersebut berakhir dengan kemenangan bepihak kepada kontinjen dari Terengganu. Manakala tempat kedua Perak dan ketiga dimenangi kontinjen Kelantan.
 
PMHK - KEKAL '10 © 2010 | Designed by Chica Blogger | Back to top